Ontdek de Ommegang
on de Grote Markt

Wat is de
Ommegang ?

Ontdek de
Ommegangfestiviteiten

1
1

Welkom op de site van Ommegang

 

 

In de strijd tegen de COVID-19 verbiedt de regering alle massa-evenementen.

De stoet van de Ommegang – van op de Zavel, door de straten, en op de Grote Markt – alsook de festiviteiten in het Park van Brussel kunnen dit jaar spijtig genoeg niet plaatsvinden. Met pijn in het hart, maar met het grootste begrip, zullen wij deze maatregelen in acht nemen om doeltreffend en solidair te strijden tegen deze pandemie.

Noteer nu al de data van de Ommegang 2022: woensdag 29 juni en vrijdag 1 juli 2022.

Wij bundelen alle krachten om u een nog meer uitzonderlijke volgende editie te kunnen aanbieden.

Beste toeschouwers die al plaatsen hadden gereserveerd voor de ommegang 2020-2021. Wij hebben voor alternatieven gezorgd. Ticketmaster is de partner van de Ommegang voor de verkoop en de distributie van kaarten voor dit spektakel. Wij werken samen om u de best mogelijke alternatieven aan te bieden.

Daarom zal het plaatskaartenbureau u eerstdaags per mail contacteren. Drie mogelijkheden zijn voorzien:

1. Uw kaart(en) overdragen en deelnemen aan de volgende editie van de Ommegang (29/06/2022 of 01/07/2022);
2. De terugbetaling van uw kaart(en) te vragen als de data voor u niet passen;
3. De Ommegang steunen tijdens deze crisis door geen terugbetaling te vragen en uw kaart(en) te schenken aan de vzw.

De proceduremodaliteiten zal u vinden in de mail van Ticketmaster.
Wij maken nu al een afspraak ,volgend jaar in Brussel, en vergeet niet: Eendracht maakt Macht. Laat ons samenhorig blijven tijdens deze beproeving.
Zorg goed voor uzelf
U kan onze Facebook liken om onze jaarlijkse actualiteit te volgen.

 

Spektakel op woensdag 29 en vrijdag 01 juli 2022

De Ommegang onthult elk jaar onvermoede details uit de geschiedenis van Brussel. Deze indrukwekkende processie illustreert verschillende aspecten van onze nationale folklore en verleidt door een vorm van visuele magie en door heel wat animatie.
Zo’n 1400 deelnemers in schitterende kostuums evoceren in de hoofdstad van de Nederlanden de intrede van Karel V en zijn zoon, kroonprins Filips (de latere Filips II).

De Ommegang onthult elk jaar onvermoede details uit de geschiedenis van Brussel. Deze indrukwekkende processie illustreert verschillende aspecten van onze nationale folklore en verleidt door een vorm van visuele magie en door heel wat animatie.
Zo’n 1400 deelnemers in schitterende kostuums evoceren in de hoofdstad van de Nederlanden de intrede van Karel V en zijn zoon, kroonprins Filips (de latere Filips II).

2
optocht
2
schouwspel
1400
figuranten
47
folkloristische groepen

Het middeleeuws dorp van de Ommegang
29 juni tot 02 juli 12u tot 21u

Al 9 jaar bouwt de Ommegang zijn traditioneel middeleeuws dorp op om jong en oud het leven van weleer te laten ontdekken. Het publiek wordt verwelkomd in het midden van dit dorp dat ingeplant is in het park, aan de kant van het Paleizenplein, waar de ambachtslieden de geheimen van hun stiel prijs zullen geven, zoals in het verleden. Tijdens de festiviteiten zullen bierdegustaties worden aangeboden door Brouwerij Haacht, de officiële brouwer van het Ommegangbier. Bovendien zullen meerdere riddertornooien plaatsvinden op 300 ton zand dat speciaal voor dit gebeuren naar het Park van Brussel werd aangevoerd.
De traditionele sfeer van de riddergevechten van destijds zal drie dagen lang het Park van Brussel beheersen. Een middeleeuws dorp vormt het decor voor steekspelen en zwaardgevechten tussen ridders, en beeldt het leven uit van een groep huursoldaten uit de vijftiende eeuw. Het publiek zal verschillende beroepen uit het dagelijkse leven van toen in actie zien, zoals de chirurgijn, de barbier, de smid met zijn siersmeedwerk en andere ambachten.
De steekspelen behoren tot de bekendste spelen tijdens riddertoernooien. Voor deze gelegenheid zullen zij plaatsvinden op 300 ton zand waarmee een deel van het Park van Brussel wordt bedekt.

Reservatie

Woensdag 29 juni en vrijdag 1 juli 2022

Onze Partners

Lotto NL
Russian Center
Russie
Artisans de l’histoire
Visit Brussels
KBC
Police
Ommegang Bière
Ville de Bruxelles
Brussels
Paris Match
LaLibre
VivaBruxelles
La Première
Stib
Coudenberg
Hotel Metropole Brussels
Kiwanis
Itineraires
It 3
It 2
Itenario
COCOF
Historische reconstructie van het feest dat op 2 juni 1549 door de Magistraat van Brussel werd gegeven ter ere van Keizer Karel V, zijn zoon Filips, kroonprins van Spanje, hertog van Brabant en zijn zusters Maria, koningin van Hongarije en Eleonora, koningin van Frankrijk, weduwe van Frans I, op de Brusselse Grote Markt. Vertrek van de stoet van de Gilden en Ambachten op de Zavel.
Contacteer ons

+ 32 2 512 19 61

Email ons
Vind ons

Huidevettersstraat 180
1000 Brussel