de Ommegang

Evenement op woensdag 4 & vrijdag 6 juli 2018

Ommegangen zijn religieuze processies die letterlijk «rond de kerk» gingen. Tijdens deze processies werden de relikwieën van de heiligen en hun beelden meegedragen. Nu wordt deze traditie nog steeds voortgezet en is zij een onderdeel van de Brusselse folklore.
Dit evenement was zo prestigieus dat de Brusselaars ervoor hebben gekozen om het onthaal van Keizer Karel te organiseren toen hij zijn zoon Filips aan de Brusselaars kwam voorstellen.
In 1930 verrees de processie van 1549 uit haar as naar aanleiding van de honderdste verjaardag van België. De Ommegang trekt dus al 85 jaar weer door de straten van Brussel. Meer dan 1400 deelnemers defileren door de stad naar de Grote Markt om deze grote gebeurtenis uit de geschiedenis van de stad Brussel weer tot leven te brengen.

Guest Stars 2017

Heraut :
Stéphane Bern

Ceremoniemeester :
Thomas de Bergeyck

Engelse versie :
Bert Cruismans

Nederlandse versie :
Jo Lemaire

de Herauten

De Ommegang heeft het genoegen een prominente figuur uit te nodigen om op te treden als wapenheraut, belast met de plechtige bekendmakingen en brenger van belangrijke meldingen.

Les Personnalités

Ommegang-Stoet

Onze Commentatoren

Bert Kruismans
(Engelse versie)

Als Vlaams humorist is hij erin geslaagd België om zijn vinger te winden en zijn humor met het hele land te delen. Deze man personage met meer dan één pijl op zijn boog zal in 2015 de Engelstalige toelichting verzorgen bij de Ommegang.

Jo Lemaire
(Nederlandse versie)

Deze buitengewone Belgische zangeres hoeft niet meer te worden voorgesteld. Al verscheidene jaren betovert zij ons met haar Engelstalige interpretatie van de Ommegang. Trouw op haar post zal Jo Lemaire weer onder ons zijn en de Nederlandse editie voor haar rekening nemen.

Zangers

Sebastien Romignon Ercolini
Tenor

Isabelle Everarts de Velp
Mezzosopraan

Regie

Regie

Giles Daoust is al 9 jaar belast met de regie en met de klank en het licht bij het spektakel van de Ommegang op de Grote Markt in Brussel.
De Ommegang komt immers tot leven mede dank zij de licht- en vuurwerkeffecten en de speciaal voor dit evenement geschreven muziek.
Op een reuzescherm op de Grote Markt worden de beelden van de aankomst van de stoet weergegeven, zodat het staande of zittende publiek het schouwspel tot in de details rechtstreeks kan bekijken!

Reservatie

Woensdag 4 en vrijdag 7 juli 2018

4, 5, 6 en 7 juli – 12u tot 2 uur ’s nachts

Onze Partners

Regal
KBC
Police
Lotto
Ommegang Bière
Leonidas
Ville de Bruxelles
Brussels
Paris Match
LaLibre
VivaBruxelles
La Première
Stib
Coudenberg
Hotel Metropole Brussels
Kiwanis
The Royal Break
Itineraires
It 3
It 2
Itenario
COCOF
Historische reconstructie van het feest dat op 2 juni 1549 door de Magistraat van Brussel werd gegeven ter ere van Keizer Karel V, zijn zoon Filips, kroonprins van Spanje, hertog van Brabant en zijn zusters Maria, koningin van Hongarije en Eleonora, koningin van Frankrijk, weduwe van Frans I, op de Brusselse Grote Markt. Vertrek van de stoet van de Gilden en Ambachten op de Zavel.
Contacteer ons

+ 32 2 512 19 61

Email ons
Vind ons

Huidevettersstraat 180
1000 Brussel