De Ommegang

Evenement op woensdag 29 juni en vrijdag 1 juli 2022

De Ommegang dateert uit het midden van de 14e eeuw. Oorspronkelijk was het een processie ter ere van Onze-Lieve-Vrouw van de Zavel, die georganiseerd werd door het grote eedverbond van de kruisboogschutters. Al snel sloten de gestelde lichamen van de stad zich bij de processie aan, die ook, of zelfs vooral, een meer werelds karakter kreeg. De processie van 1549 is een van de bekendste voorbeelden. Dat jaar stelde keizer Karel V zijn zoon en opvolger, de toekomstige koning Filips II, voor aan onze gewesten. Bij die gelegenheid probeerde elke stad zich op zijn best te tonen. Brussel deed dat door een Ommegang te organiseren die schitterender was dan ooit.

Guest Stars 2019

Heraut :
Natacha Régnier

Tekenaar :
Dany

Ceremoniemeester :
Thomas de Bergeyck

de Herauten

De Ommegang heeft het genoegen een prominente figuur uit te nodigen om op te treden als wapenheraut, belast met de plechtige bekendmakingen en brenger van belangrijke meldingen.

Les Beroemdheid

Ommegang-Stoet

Onze Commentatoren

Bert Kruismans
(Engelse versie)

Als Vlaams humorist is hij erin geslaagd België om zijn vinger te winden en zijn humor met het hele land te delen. Deze man personage met meer dan één pijl op zijn boog zal in 2015 de Engelstalige toelichting verzorgen bij de Ommegang.

Jo Lemaire
(Nederlandse versie)

Deze buitengewone Belgische zangeres hoeft niet meer te worden voorgesteld. Al verscheidene jaren betovert zij ons met haar Engelstalige interpretatie van de Ommegang. Trouw op haar post zal Jo Lemaire weer onder ons zijn en de Nederlandse editie voor haar rekening nemen.

Zangers

Sebastien Romignon Ercolini
Tenor

Isabelle Everarts de Velp
Mezzosopraan

Regie

Regie

Sinds ruim tien jaar toveren regisseur Giles Daoust en zijn team de Grote Markt om tot een lichtspel. De pyrotechnische effecten en de muziek, die speciaal voor het evenement geschreven wordt, maken dit decor voor het Brussel van vroeger nog meer bijzonder.
Een reuzenscherm op de Grote Markt vertoont de aankomst van de processie. Op die manier kan het publiek – zittend of rechtstaand – de details van het spektakel live ontdekken!

Reservatie

Woensdag 29 en vrijdag 01 juli 2022

Onze Partners

Lotto NL
Russian Center
Russie
Artisans de l’histoire
Visit Brussels
KBC
Police
Ommegang Bière
Ville de Bruxelles
Brussels
Paris Match
LaLibre
VivaBruxelles
La Première
Stib
Coudenberg
Hotel Metropole Brussels
Kiwanis
Itineraires
It 3
It 2
Itenario
COCOF
Historische reconstructie van het feest dat op 2 juni 1549 door de Magistraat van Brussel werd gegeven ter ere van Keizer Karel V, zijn zoon Filips, kroonprins van Spanje, hertog van Brabant en zijn zusters Maria, koningin van Hongarije en Eleonora, koningin van Frankrijk, weduwe van Frans I, op de Brusselse Grote Markt. Vertrek van de stoet van de Gilden en Ambachten op de Zavel.
Contacteer ons

+ 32 2 512 19 61

Email ons
Vind ons

Huidevettersstraat 180
1000 Brussel