Ommegangfestiviteiten

Evenement op 29-30 juni en 01-02 juli 2022

Terwijl de Ommegang een uiterst nauwkeurige historische reconstructie nastreeft, ligt de nadruk bij de animatie die al 10 jaar op de Zavel en daarna in het Park van Brussel georganiseerd wordt, ook in 2015 vooral op vermaak, ontspanning, plezier en gezelligheid.

Het renaissance dorp
van de Ommegang

29, 30 juni en 01, 02 juli 12u tot 21u

Al 9 jaar bouwt de Ommegang zijn traditioneel renaissance dorp op om jong en oud het leven van weleer te laten ontdekken. Het publiek wordt verwelkomd in het midden van dit dorp dat ingeplant is in het park, aan de kant van het Paleizenplein, waar de ambachtslieden de geheimen van hun stiel prijs zullen geven, zoals in het verleden. Tijdens de festiviteiten zullen bierdegustaties worden aangeboden door Brouwerij Haacht, de officiële brouwer van het Ommegangbier. Bovendien zullen meerdere riddertornooien plaatsvinden op 300 ton zand dat speciaal voor dit gebeuren naar het Park van Brussel werd aangevoerd.
De traditionele sfeer van de riddergevechten van destijds zal drie dagen lang het Park van Brussel beheersen. Een renaissance dorp vormt het decor voor steekspelen en zwaardgevechten tussen ridders, en beeldt het leven uit van een groep huursoldaten uit de vijftiende eeuw. Het publiek zal verschillende beroepen uit het dagelijkse leven van toen in actie zien, zoals de chirurgijn, de barbier, de smid met zijn siersmeedwerk en andere ambachten.
De steekspelen behoren tot de bekendste spelen tijdens riddertoernooien. Voor deze gelegenheid zullen zij plaatsvinden op 300 ton zand waarmee een deel van het Park van Brussel wordt bedekt.

De Renaissance Markt

29, 30, 01, 02 juli 12u tot 21u

Een Renaissance markt zal voor het publiek geopend zijn in het Warandepark.
Een gelegenheid bij uitstek om er ambachtslui van alle slag en uit heel Europa aan het werk te zien en hun kwaliteitsproducten te leren kennen: houtbewerkers, amberbewerkers en zilversmeden, portrettisten en allerlei stands met wapens, keramiek, leer, hoeden en renaissance!
De twee sites zullen voor het publiek toegankelijk zijn tussen 12 en 21u. Een prima gelegenheid om de dorst te lessen, delicatessen te proeven en kennis te maken met traditionele producten, gemaakt en aangeboden door gepassioneerde vaklui.

Een Wedstrijd voor kruisboogschutters

29 Juni en 01 juli 2022 vanaf 19.30u

Zal worden georganiseerd met de“Oude Grote Koninklijke en Edele Gilde van de Kruisboogschutters van Onze-Lieve-Vrouw op de Zavel”en de Grote Koninklijke Gilde van de Kruisboogschutters van Sint Joris”. Zoals de traditie het wil, zal de winnaar van het toernooi tijdens de Ommegang zijn intrede doen
op de Grote Markt met zijn trofee: een gouden pijl.
19.20u: opstelling van de twee Kruisbooggilden die zich in de richting van de esplanade van de Kerk Onze-Lieve-Vrouw ten Zavel zullen begeven.
19.30u: wedstrijd kruisboogschieten en overhandiging van de Gouden Pijl op de esplanade van de Kerk Onze-Lieve-Vrouw ten Zavel.

De Stoet

Op een reuzescherm op de Grote Markt worden de beelden van de aankomst van de stoet weergegeven, zodat het staande of zittende publiek het schouwspel tot in de details rechtstreeks kan bekijken!
Voor de eigenlijke stoet vertrekt de Ommegang om 20.40 uur aan het Warandepark en komt ze door volgende straten: Koningsstraat – Koningsplein – Regentschapstraat – Bodenbroekstraat om dan samen met de Schuttersgilden van de kruisboogschutters, de handboogschutters, de haakbusschutters en de schermers, de historische stoet van de Ommegang te vormen.
Ondertussen vertrekt de koets van Keizer Karel om 20.15u vanop het Koningsplein en in de richting van de Zavel. Na een oponthoud van de Keizer in de kerk van O.L.V. op de Zavel zet de koets zijn weg voort, voor de stoet uit.

Brouwerij Haacht en het Ommegang-bier

De Ommegang stelt trots haar eigen bier voor, andermaal een krachtig symbool van het meesterschap van België in het bierbrouwen. Dit bier werd gecreëerd als teken van de rechtstreekse band tussen de Keizer Karelbieren van de Brouwerij Haacht en de Ommegang van Brussel.
Het heeft een alcoholpercentage van 8%, is gebrouwen met lichte gerst en bevat drie verschillende soorten hop. Met zijn droog en stevig karakter verleidt het zowel kenners van speciale bieren als liefhebbers van pilsbieren.
Het wordt gekenmerkt door een aroma van citrusvruchten, in de mond gevolgd door een kruidige bloemensmaak en complexe, geraffineerde bitterheid in de afdronk.

Onze Partners

Lotto NL
Russian Center
Russie
Artisans de l’histoire
Visit Brussels
KBC
Police
Ommegang Bière
Ville de Bruxelles
Brussels
Paris Match
LaLibre
VivaBruxelles
La Première
Stib
Coudenberg
Hotel Metropole Brussels
Kiwanis
Itineraires
It 3
It 2
Itenario
COCOF
Historische reconstructie van het feest dat op 2 juni 1549 door de Magistraat van Brussel werd gegeven ter ere van Keizer Karel V, zijn zoon Filips, kroonprins van Spanje, hertog van Brabant en zijn zusters Maria, koningin van Hongarije en Eleonora, koningin van Frankrijk, weduwe van Frans I, op de Brusselse Grote Markt. Vertrek van de stoet van de Gilden en Ambachten op de Zavel.
Contacteer ons

+ 32 2 512 19 61

Email ons
Vind ons

Huidevettersstraat 180
1000 Brussel